

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
De nachtzoen - Alle afleveringen
Econoom Paul Schenderling besloot onlangs het kind in zichzelf meer ruimte te geven. Het fluisterde hem iets in en hij besloot zijn tijd drastisch anders in te richten, dromend van een betere toekomst voor ons allemaal.
Schrijver en journalist Naeeda Aurangzeb vreest de nachtelijke uren niet. In het diepe, stille duister maakt zij dappere beslissingen en vindt ze de parels van het leven.
Voor creatieve ziel Theodorus Johannes is klederdracht niet een gewoonte van saaie kuddedieren. Integendeel, met klederdracht vertel je een verhaal dat het leven mooier maakt.
Bioloog Willem Beekman heeft een bijzondere relatie met de hemel. In de stand van de sterren ziet hij vormen waar wij al sinds mensenheugenis onze fantasie op loslaten.
De nacht is een tijd van reflectie voor jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen. Soms wel een tikje confronterend ook. Vindt zij antwoorden in de duisternis?
Schrijver Ronald Giphart heeft lange tijd een ander beroep gehad. De nacht was het werkdomein waarin hij de meest uiteenlopende belevenissen had.
Als jonge vrouw bezocht journalist en schrijver Naeeda Aurangzeb kleine kerkjes door het hele land om te vertellen over haar geloof en Pakistaanse wortels. Nu nodigt ze de witte Nederlander uit voor een blik in de spiegel en grondig zelfonderzoek.
Journalist Pauline Weseman besloot op een dag haar pijn niet meer te vermijden, maar op te zoeken. Het zou een beleid worden om nog vaak toe te passen.
Buiten slapen en je verliezen in de sterrenhemel, het was voor schrijver Chris Keulemans als kind volstrekt vanzelfsprekend. De aanblik van toen heeft hem voorgoed veranderd.
Een ander geestelijk bijstaan, terwijl je zelf in een donkere nacht dreigt te verdwijnen: het overkwam GZ-psycholoog Sanne Winchester. Toch lukte het haar om door die moeilijke periode heen een verrassing te ontwaren.
Levenskunstenaar en muzikant Alice Hoolsema hield mensen op afstand, juist op momenten van tegenslag en verdriet. Pas toen ze zich liet kennen, vond ze waar ze al die tijd naar zocht.
Storyteller Theodorus Johannes laat ons zien hoe kleding een vorm van zelfliefde is. Hij trekt nu aan wat hij als kind het liefst gedragen had en wil in ons een feestje aanwakkeren.
Klimaatfilosoof Evanne Nowak kon lange tijd de slaap niet vatten door het woelen en tobben over de toekomst van de aarde. Inmiddels kan ze zeggen dat het piekeren ergens goed voor was.
Nadat activiste Vanessa Umboh in een burn-out terechtkwam, moest ze een tijd rondkomen van 28 euro per week. Een stem vanbinnen opende haar ogen en richtte haar blik op kinderen die haar leven voorgoed veranderden.
De natuur om ons heen staat bol van de geheimen, weet bioloog Willem Beekman. Wonderlijkheden die zichtbaar worden voor wie met aandacht wil kijken.
Pastor Zwanine Siedenburg probeert dagelijks een hand te reiken aan mensen wier leven wordt getekend door verdovende middelen. Het levert ontmoetingen op die haar ziel doen zingen.
Zijn meest recente, literaire kunstwerk 'Nachtangst' gaf schrijver Ronald Giphart gelegenheid om een persoonlijk verhaal aan het licht te brengen dat nodig de wereld in moest.
Hoeveel mensen zijn elders op de wereld voor mijn luxegoederen tot slaaf gemaakt? Toen econoom Paul Schenderling het antwoord op die vraag ontdekte, sloeg hij steil achterover.
Na een periode van grondig zelfonderzoek laat muzikant Kubilay Kaya de resultaten horen op een nieuw album. Over de stoute kinderschoenen aantrekken en opnieuw speels durven zijn.
Een mateloos vertrouwen in de technologie van de toekomst stroomt door de aderen van filosoof Koert van Mensvoor. Is dat het hele verhaal, of ligt het doemdenken toch op de loer zo nu en dan?
Een charismatisch, gloedvol persoon deelt die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Troost in roerige tijden.
Na jarenlang leven met racisme en seksisme besloot schrijver en journalist Naeeda Aurangzeb haar hart al schrijvend uit te storten. Ze vertelt een verhaal dat velen met haar delen.
Voor het slapengaan laat schrijver en artiest Aafke Romeijn haar donkere gedachten liever liggen op het nachtkastje. De levenslessen die zij putte uit haar depressies, staan opgetekend in een nieuw boek: Ga gewoon wat leuks doen.
Spoken word-artiest Elten Kiene is vertrouwd met het moedige verlangen om zichzelf te zijn en hoopt anderen daarmee te inspireren en aan te moedigen. Wie zie jij staan als je in de spiegel kijkt?
Verpleegkundige Teun Toebes ontdekte hoe wonderlijk we met mensen met dementie omgaan. Hij besloot te onderzoeken of het ook anders kan, stapte uit de voor hem afstandelijke rol van zorgverlener en werd hun huisgenoot.
In de meest donkere periode van haar leven werd journalist Pauline Weseman door haar lichaam stilgezet. Op golven van verdriet en eenzaamheid spoelde een nieuw inzicht aan.
Dominee Han Wilmink gaat met ons terug naar de treurigste vakantie die hij als kind meemaakte. Onverwachts vond hij troost in zijn nachtelijke hotelkamertje.
Presentator en moeder van opgroeiende tieners Milouska Meulens kreeg onlangs een kijkje in het puberbrein. Dat riep compassie op met het lot van deze generatie.
Theatermaker Nannette Poortinga doorbreekt de stilte rondom iets dat veel mensen liever voor zichzelf houden. Juist het delen van het verlies geeft haar wat ze diep vanbinnen nodig heeft.
Samen met de andere dichters van de Poule des Doods verzorgt schrijver Joris van Casteren een persoonlijk saluut bij eenzame uitvaarten. Want ook zonderlingen, verstoken van contacten, verdienen een eervol afscheid.
Rouwen kan zo'n bak aan nieuwe ervaringen met zich meebrengen dat je amper uit de voeten kunt met de woorden die je hebt. Ervaringsdeskundige Babet te Winkel begon een zoektocht die niet vruchteloos bleek.
Bijbels kokkerellen, zoals ze deden in het jaar nul, daar loopt kookdominee Han Wilmink wel warm voor. In elk ingrediënt vindt hij iets terug van het christelijke verhaal van hoop.
Componist Mathilde Wantenaar schreef een kinderopera bij Het lied voor de maan van Toon Tellegen. Ze kroop in de wereld van een diertje dat het diepe donker van het leven als geen ander kent.
Sinds zijn vertrek uit de Tweede Kamer leerde socialist Zihni Özdil de donkere kamers van zijn woning én ziel kennen. Hij vond verrassende manieren om zijn geestelijke dorst te lessen en trainde bovendien een nieuwe creatieve spier.
Journalist Sander de Kramer zet zich onvermoeibaar in voor kansarme kinderen in Sierra Leone. Druppels op een gloeiende plaat? Daar gelooft deze gepassioneerde wereldburger niet in.
Acteur George Tobal kwam als kind vanuit Syrië naar Nederland en groeide op in een azc. In die tijd kreeg hij een tweede paar ouders: Pieter en Anneke. Zij leerden hem een andere kijk op het leven.
Willen wegrennen van je zware emoties is herkenbaar voor Arjanne Holsappel, creatieveling en medewerker in de zorg. Toch leerde ze zich over te geven aan haar pijn. Dat hoeft ze gelukkig niet alleen te doen.
Componist Sarah Neutkens beschikt over een mateloze bestaansdrift. Haar hele wezen wil constant iets van het leven maken. Wars van regels en dogma's gaat ze het liefst haar eigen, eigenzinnige weg.
Vogels vertellen illustrator Bas Geeraets verhalen en hij kan niet anders dan ernaar luisteren. Door de spiegel die ze hem voorhouden, krijgt hij deze fladderende wezens én zichzelf steeds beter in beeld.
Voor filosoof en dichter Renée van Riessen is het duidelijk: wijs- en dwaasheid horen bij elkaar als dag en nacht. Ze moedigt ons aan de meest weerzinwekkende monsters in onszelf onder ogen te komen.
Al op jonge leeftijd ontwikkelde theoloog Joren IJzerman een fascinatie voor het boek Lord of the Rings van Tolkien. Via zijn vader maakte hij kennis met een wereld vol verbeeldingskracht en wijze lessen.
Schrijver Joris van Casteren lag als te vroeg geboren baby'tje in een couveuse, ver bij de warme blik en omarming van zijn ouders vandaan. Iets dat als hij terugkijkt een thema in zijn leven zou worden.
Dichter Anne Broeksma voelt zich het meest op haar gemak in de wildernis, ver weg bij het geordende leven vandaan. Wiegend in een hangmat in de meest onherbergzame jungles van planeet aarde dommelt zij zorgeloos in slaap.
Kunstenaar Sophie Schwartz voelt een diepe verontwaardiging over ongelijkheid in de wereld en vond in een traditionele, alomgeliefde vorm een uitlaatklep: de smartlap.
Kunst als middel om in gesprek te gaan over waar jij staat in het leven en in de wereld. Dat is de fascinatie van historica Francis Boer. Samen verkennen wij een schilderij dat vele verrassingen bevat.
Gepassioneerd geurambassadeur Claudia de Vos steekt haar liefde voor een zintuig in het bijzonder niet onder stoelen of banken. Een goed gesprek waar een luchtje aan zit.
Muzikant Nawras Altaky raakte verliefd op het oudste snaarinstrument ter wereld: de oed. De liefde bleek wederzijds. Sindsdien bezingt en bespeelt hij het leven en bovenal de liefde.
Stel dat er een hiernamaals is en dat je één herinnering uit je leven mag meenemen, welke zou dat dan zijn? Met die vraag ging zingevingsonderzoeker Jacky van de Goor op pad en verzamelde vele bijzondere herinneringen in haar boek.
Diplomaat Steven Collet leerde door zijn reizen de wereld te bekijken met heel andere ogen. Het bracht hem vele levenslessen, zoals dat je soms beter even je mond kunt houden.
Een tropisch cadeau, zo noemt historicus en conservator Hans Mulder het bijzondere vogeltje dat hij sinds twee jaar zo nu en dan tegenkomt. Deze gevleugelde vriend brengt enkel door zijn kleurrijke aanwezigheid vrolijkheid en vreugde.
Ondanks de coronacrisis weet trendwatcher Adjied Bakas genoeg te bedenken wat ons kan opbeuren. Zelf wordt hij vanbinnen nog altijd warm als hij denkt aan zijn lieve moeder.
Filmrecensent Jaap-Harm de Jong vertelt over de beste film die hij het afgelopen jaar zag: Corpus Christi. De film laat zien dat je echt geen heilig boontje hoeft te zijn om iets te doen met je geloof.
Door haar Iraanse achtergrond hoorde poëzie vanzelfsprekend bij het leven. Mardjan Seighali legt ons op bed met een prachtig gedicht van Willem Wilmink. Woorden die oproepen tot medemenselijkheid.
In het Haagse Kleurcafé creëert buurtpastor Marcel van Dam met verbeelding een plek waar mensen zich gezien en geliefd voelen. Zelfs de vieste klusjes doet hij hier zingend.
Toen Theoloog des Vaderlands Almatine Leene haar titel in ontvangst nam, beleefde ze nog twee hoogtepunten op haar levenspad. Een terugblik op een intense periode, waarin haar dankbaarheid verdiepte voor een persoon in het bijzonder.
Theoloog Dico Baars droomt van een kerk waarin je niet alleen vroom samenkomt en zingt, maar ook je mouwen opstroopt en je inzet voor de wereld. Hoe ziet die kerk eruit wat hem betreft?
Als ambassadeur voor ontwikkelingssamenwerking droomt Steven Collet van eerlijke chocola, koffie en thee. Het besef dat wij als mensheid ten diepste met elkaar verbonden zijn, is een belangrijke drijfveer voor hem.
Actrice en comédienne Yvonne van den Eerenbeemt speelt met veel plezier opvallende types die eindeloos ploeteren, maar nooit kunnen slagen. Onze lachspieren zijn voor deze vrouw de toegangspoort naar een diepere laag in onszelf.
Elbert Smelt, frontman van de band Trinity, ging door een donker dal, maar oogstte daarna een bak aan plezier en zelfkennis. Zelfs zijn geloof kikkerde ervan op.
Door haar vlucht uit Iran weet auteur en directeur van het UAF, Mardjan Seighali, als geen ander wat het betekent om te verlangen naar vrijheid en perspectief. Nu probeert zij op haar beurt dit ook aan anderen te geven.
Historicus en conservator Hans Mulder dook in de rijkdom van zijn Artisbibliotheek en duikelde prachtige verhalen en illustraties op van vogels, insecten, bacteriën, draken en nog veel meer.
Sinds een hersenbloeding hem gedeeltelijk verlamde, heeft deze trendwatcher een nieuwe vriend aan zijn zijde. De harige viervoeter trekt hem op moeilijke dagen door het donker heen. Een nachtzoen van Adjied Bakas.
In periodes van ziekte ondervond deze oud-huisarts aan den lijve wat gezondheid werkelijk betekent. Met goede zin en wetenschappelijke bewijzen onder de arm maakt ze het leven in mensen wakker. Een nachtzoen van Machteld Huber.
Aan het begin van de tweede lockdown besloot hij de eenzaamheid voor te zijn en deed een oproep op Twitter. Dat zijn boodschap zoveel teweeg zou brengen, had hij niet voorzien. Een nachtzoen van Thomas Pruijsen.
Het leven van deze zanger kenmerkt zich door spontaniteit en improvisatie. Lastige eigenschappen in een tijd waarin niet alles zomaar kan. Gelukkig heeft hij een nieuwe uitlaatklep gevonden. Een nachtzoen van Elbert Smelt.
Wij zijn allemaal kunstenaars, gelooft deze componist en muzikant. De vraag is alleen: durven we ons podium te pakken? Een kans én noodzaak tegelijk, want er staat veel op het spel. Een nachtzoen van Merlijn Twaalfhoven.
Na zestien jaar in Zuid-Afrika slaapt deze theoloog sinds kort weer onder de Nederlandse hemel. De nachten zijn wel het laatste wat ze mist aan haar leven daar. Een nachtzoen van Almatine Leene.
Toen deze theoloog zijn eerste Vaderdag meemaakte, viel bij hem een belangrijk kwartje. Hij ging een nieuwe, onverwachte ontdekkingsreis tegemoet. Een nachtzoen van Dico Baars.
Deze theoloog houdt al tijden iets vol wat vele anderen zich voornemen, maar nooit daadwerkelijk doen. Wat begon als een vorm van vasten, bleek een prettige nieuwe gewoonte. Een nachtzoen van Jaap-Harm de Jong.
Een charismatisch, gloedvol persoon deelt die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Troost in roerige tijden.
Kunst als hoopvolle daad in een wereld waar het donker nooit ver weg is. Met behulp van vrolijk kleurige, fladderende wezens kan kunstenaar Jakob de Jonge ons wijzen op het licht.
Deze journalist bracht een nacht door op een bijzondere plek. Ze was alleen met man en kind en kreeg in de eenzaamheid een inkijkje in de eeuwigheid. Een nachtzoen van Adriënne Simons.
Als 'Odelion' schrijft deze zangeres over tijdloze thema's als loslaten, eenzaamheid, liefde en verwondering. In het stille en donkere hoge noorden vielen nieuwe melodieën en woorden haar toe. Een nachtzoen van Margriet Sjoerdsma.
Het repertoire van deze operazangeres bevat vele wiegeliedjes. Verrassend genoeg legt Francis van Broekhuizen ons op bed met een lied waar je niet bepaald slaperig van wordt.
Door het vele thuiswerken in coronatijd blijken allerlei nieuwe plekken dienst te kunnen doen als kantoor. Deze journalist verdiepte zich in de meest intieme werkplek en deed een verrassende ontdekking. Een nachtzoen van Adriënne Simons.
Deze taalkundige doet iedere dag wel een nieuwe taalvondst die haar ziel verheft. Taalregels vindt ze niet belangrijk, het is vernieuwing die de klok slaat. Een klein college over de Nederlandse taal. Een nachtzoen van Nicoline van der Sijs.
Deze coronatijd geeft kerken de kans om het weer over essentiële vragen te hebben, zoals het perspectief op een hiernamaals. Who wants to live forever? Kerkjurist Rik Torfs kan niet wachten.
Ontwikkelingssamenwerking werd haar passie toen Kitty van der Heijden met eigen ogen aanschouwde wat mensen in wanhoop elkaar kunnen aandoen. In de donkere krochten van de mensheid heeft ze de hoop niet verloren.
God is een mysterie dat mensen al eeuwen bezighoudt. Zou theoloog Arjan Broers het mysterie al hebben ontrafeld?
Een nacht buiten haar comfortzone maakte Hanneke Schaap-Jonker bewust van het grote geluk in haar leven, en van hoe kwetsbaar dat is. Ze doet een oproep tot verbinding.
Over de ziekte en het verlies van zijn vrouw schreef schrijver Hans Alderliesten onlangs een boek. Gelukkig hoefde deze schrijver niet in zijn eentje op zoek naar woorden en kreeg hij in het diepste dal van zijn leven hulp van een vriend van eeuwen geleden.
Loslaten gaat niet vanzelf, maar je kunt het wel leren. Deze singer-songwriter verwerkte deze diepe boodschap in een prachtig lied. Een nachtzoen van Lisa Lukaszczyk.
De passie van kok Merijn Tol is - hoe verrassend - eten, maar daar blijft het niet bij. Culinaire kunsten zijn maar al te geschikt om ons met elkaar te verbinden. Een krachtig gif tegen de hokjesgeest.
Het Friese landschap met zijn karakteristieke kerktorens heeft het hart van Friezin Hester Simons voor eens en altijd gestolen. De oude muren van godshuizen hebben nog altijd een verhaal te vertellen.
Trombonist Sebastiaan Kemner ontdekte een indrukwekkende kant van zijn instrument, dat luisteraars keer op keer verrast. Geen wonder dat hij onlangs de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs won.
Een zelfportret aan de hand van alle mensen die je kent. Een briljant idee dat schrijver Lisa Huissoon werkelijkheid liet worden. Het leverde haar maanden van werk, 2131 namen en een bijzonder debuut op.
Sociale media zouden ons met de hele wereld in verbinding kunnen brengen, maar eenzaamheid is wat ze hebben voortgebracht, zegt filosoof Cees Zweistra. Weet hij wat ons te doen staat?
Zelfs in coronatijd lichtpuntjes kunnen zien en dan ook nog jezelf online opnieuw uitvinden, dat bleek voor operazangeres Francis van Broekhuizen geen probleem. Ze moet wel, want wat is een operazangeres zonder publiek?
Kerkjurist Rik Torfs heeft de kerk ontdekt als plaats van onmetelijke vrijheid en ruimte. Een plek waar geen mens te gek en geen gedachte te wild is. Wie had dat gedacht?
Onze popidolen, dat zijn moderne heiligen, zegt kunstenaar Mathijs Vissers. Met uitgemeten precisie profileren zij zichzelf en hun boodschap. Wat leert dat ons over deze tijd?
Duurzaamheidsexpert Marieke Eyskoot ontmoet dagelijks mensen die graag duurzaam willen leven en willen weten: hoe dan? Want tussen willen en doen zit nog een hele wereld. Ze denkt te weten hoe dat komt en wil daar nu verandering in brengen.
Als advocaat komt Don Ceder in aanraking met schrijnende verhalen. Neemt hij die verhalen mee naar huis of lukt het hem om de juiste afstand te bewaren?
Het geheim van de liefde heeft schrijver Arthun Japin allang ontrafeld. Hij past het elke dag toe in zijn leven. Als de motor eenmaal op gang komt, is de stroom liefde niet meer te stoppen, naar het schijnt.
Voor elke mogelijke emotie kan presentator Jet Berkhout wel een klassiek muziekstuk bedenken. Ze legt ons op bed met een uiterst handig fragment, waarmee een dagelijks terugkerend probleem ineens een stuk beter hanteerbaar wordt.
Gepest worden is nergens goed voor, maar schrijver Arthur Japin heeft wat hem werd aangedaan ten goede weten te keren. Het werd de drijvende kracht achter zijn boeken, waarmee hij de werelden van eenlingen laat zien.
Pas onlangs ontdekte bekende twitteraar Zjos Dekker dat geloof in vele vormen en maten bestaat. Een inzicht dat haar wereldbeeld op zijn grondvesten deed schudden. Tijdens dit gesprek komen daar nog weer wat hersenkrakers bij.
Samen dansen op feestjes en zo onze zorgen vergeten, zit er momenteel even niet in. Wat moet je dan als gelegenheids-dj en gangmaker? Gelukkig weet Don Ceder, tevens advocaat, ons in te stoppen met een geruststellende tekst.
Het verhaal van de moedige Iraanse Mona gaat al jaren met Bahia Tahzib-Lie mee. Een verhaal over het behouden van je waardigheid en staan voor waar je in gelooft. Over angst bij de lurven grijpen en omzetten in moed.
Schrijver en theoloog Mattias Rouw dook in de biografie van niemand minder dan Sint Nikolaas en kwam inspirerende verhalen over deze heilige tegen die ons ook nu nog kunnen inspireren.
Midden in de duisternis van het leven verwacht je geen sporen van licht en vreugde. Hoe opbeurend kan het dan zijn om te ontdekken dat er ook in de nacht ruimte is voor lachen, een feestje, een nachtbloem, vindt Folly Hemrica.
