

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Dokters van morgen - Alle afleveringen
Miljoenen Nederlanders kampen met een chronische ontstekingsziekte zoals diabetes, reuma of astma. Zij worden hier vaak levenslang voor behandeld. Maar hoe kan het eigenlijk dat de een wel reuma krijgt en de ander niet? En kun je via leefstijl deze ziekte de kop indrukken? Antoinette spreekt de eeneiige tweeling Bram en Joris. De één heeft chronische ontstekingen in zijn darm en de ander heeft nergens last van. Daarnaast volgen we een jaar lang deelnemers die meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek van reuma-expertisecentrum Reade in Amsterdam. De reuma- en artrose patiënten slikken jarenlang medicijnen en proberen met een nieuwe leefstijl daar vanaf te komen. Heeft dit effect op hun ontstekingsziekte?
De aflevering staat in het teken van bloeddruk. Naast de inspirerende kruistocht van dokter Brouwers en het verbluffende verhaal van Durk en Janny, volgt Antoinette ook de zwangere Anneloes. Als gevolg van een torenhoge bloeddruk kreeg zij tijdens haar eerste zwangerschaps ernstige complicaties. Ze beviel noodgedwongen met 28 weken van haar zoontje. Nu ze zwanger is van haar tweede wordt ze nauwgezet gevolgd door het MUMC in Maastricht om herhaling te voorkomen.
Er is in de medische wereld steeds meer aandacht voor de invloed van de geest op ons lichaam. Deze is lange tijd onderschat; de macht van het brein op het lichaam is vele malen groter dan aanvankelijk werd gedacht. Dokters van Morgen laat een behandeling met virtual reality zien, die gebruikt wordt voor mensen die een ledemaat missen en veel last hebben van fantoompijnen. Het programma reist af naar Duitsland waar nierpatiënten na een niertransplantatie een nep-drankje kregen tegen toekomstige afstotingsverschijnselen. Ook bezoekt Dokters van Morgen een Tilburgs ziekenhuis, waar in het kader van wetenschappelijk onderzoek zelfs nep-operaties hebben plaatsgevonden.
Alcohol biedt voor veel mensen een moment van ontspanning, bijvoorbeeld op een feestje of thuis op de bank. Maar alcohol zorgt, naast gezelligheid, ook voor lichamelijke schade. Dokters van Morgen zoekt uit hoeveel glazen alcohol je per dag kunt drinken zonder gezondheidsschade op te lopen en neemt de proef op de som; wat zijn de gezondheidseffecten van een maand geheelonthouding? En hoe heeft de aanpak in IJsland ertoe geleid dat IJslandse pubers nu geen druppel alcohol meer drinken?
In Nederland hebben ruim twee miljoen mensen met regelmaat hoofdpijn. Dit kan spanningshoofdpijn zijn, migraine of clusterhoofdpijn. Hoofdpijn komt zo vaak voor dat het wereldwijd de op één na meest invaliderende ziekte is. Maar wat is hoofdpijn nu precies? Waarom krijg je eigenlijk hoofdpijn en wat gebeurt er nu tijdens zo'n hoofdpijnaanval in je hersenen? Dokters van Morgen over hoofdpijn, de huidige stand van de medische wetenschap en de allernieuwste behandelmethodes.
Één op de tien mensen in Nederland heeft gehoorverlies. Antoinette Hertsenberg onderzoekt de wereld van de tinnitus, gehoorbeschermers en gehoorschade. Zo volgt ze Guus, van net één jaar, die doof is geboren. Hij krijgt een implantaat in zijn hersenen waarmee hij hopelijk over een paar jaar wat kan horen en kan leren praten. Het is één van de voorbeelden waarin Nederland koploper is als het gaat om innovatieve behandelingen bij gehoorproblemen. In Hoensbroek wordt een tinnitusbehandeling aangeboden met hele goede resultaten en waar wereldwijd veel interesse voor is. Hoe bescherm je je oren, als je je brood ermee verdient, bijvoorbeeld als muzikant? En hoe bewust gaan festivalgangers van Lowlands hun gehoor?
Muziek ontspant, vermaakt en maakt blij. Naar muziek luisteren kan je ook helpen in slaap te komen, het roept vergeten herinneringen op en je kunt er zelfs een hoger IQ van krijgen. Dat muziek een positieve uitwerking heeft op onze hersenen is al langer bekend. Maar hoe komt dat eigenlijk? Wat gebeurt er precies in ons brein als we naar muziek luisteren? En hoe komt het dat muziek niet alleen het brein, maar ook onze lichamelijke gezondheid positief kan beïnvloeden? We zien premature baby's die door het horen van muziek zich veel beter ontwikkelen en patiënten op de OK herstellen beter als er klassieke muziek gedraaid wordt. Heavy metal heeft juist een tegenovergesteld effect. Hoe kan dit?
Het menselijk lichaam telt meer dan 600 spieren. Ze zorgen ervoor dat je sterk en soepel blijft. Maar als je niet kunt bewegen, bijvoorbeeld door een ziekenhuisopname, dan ben je die spierkracht ook zo weer kwijt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zouden we wekelijks 150 minuten matig intensief moeten bewegen om onze spierkracht op pijl te houden. Maar hoe kom je daaraan? Dokters van Morgen deed een drie maanden durend experiment met zes deelnemers. En wat betekent het als al vroeg blijkt dat er iets mis is met de ontwikkeling van je spieren, bijvoorbeeld door een spierziekte als SMA? Antoinette Hertsenberg duikt in de wereld van spieren.
Meld je aan voor de eenmalige nieuwsbrief Wil jij alle informatie over de onderwerpen uit de uitzending van 29 januari 2018 in je mailbox krijgen? Schrijf je dan in voor een eenmalige nieuwsbrief die zaterdag 2 februari 2018 wordt verstuurd. Schrijf je in Is koppen bij voetbal wel goed voor je? Er wordt anders naar hersenschuddingen gekeken dan een paar jaar geleden. Want gaat het in de hersenen mis, dan gaat het in het hele lijf mis. Ook bij volkssport nummer 1: voetbal. Daarom waarschuwt de bondsarts van het Nederlands elftal voor de blijvende schade die kan optreden bij voetbal: hersenschade. Hersenrevalidatie: Meepraten op het forumOok volgen we Gert-Jan Oskam die na een dwarslaesie als proefpersoon een elektrode in zijn ruggenmerg kreeg. Zal hij weer leren lopen? Lees ook: Dwarslaesiepatiënt kan weer lopen door nieuwe techniek Revalidatie in het Daan Theeuwes Centrum En we zijn bij de eerste maanden van het Daan Theeuwes Centrum, een nieuw revalidatiecentrum voor jongeren met niet-aangeboren hersenletsel in Woerden. Daar ontmoeten we de 21-jarige Limburgse Laury die na een auto-ongeluk haar hersenen dusdanig kneusde dat ze een aantal weken in coma lag. Ze kwam bij en volgt nu een intensieve revalidatie naar Amerikaans voorbeeld. Bezoek aan Daan Theeuwes Centrum
Antoinette volgt de Britse journalist en arts Michael Mosley die een uniek kijkje geeft in zijn darmen. Er blijkt een heel universum schuil te gaan in de wereld van bacteriën. Waarom de één dik wordt van een taartje en de ander niet Daarnaast volgen we Lieke, Tim en Rosemary, die alle drie last hebben van PDS. Zij passen tien weken lang hun voeding aan op hun microbioom - in de hoop beter te worden. Ook Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden laat zijn microbioom checken. Waaruit bestaat zijn gepersonaliseerde dieet? Dokters van Morgen over je darmen zie je dinsdag 22 januari om 21.25 uur op NPO 1. Meer Dokters van Morgen Aan de relatie tussen je darmen en je hersenen hebben we eerder aandacht besteed in Dokters van Morgen. Kunnen bacteriën invloed hebben op piekeren?
Het ene crashdieet na het andere, maar op de langere termijn heeft het geen effect op je te hoge gewicht. Dokters van Morgen reist af naar Oklahoma waar de hele stad opnieuw is ingericht om gezamenlijk af te vallen. Een verandering in levensstijl is dé oplossing, maar dan moet ook alles om ons heen ook zo ingericht zijn. En verder gaat Antoinette Hertsenberg de keuken in om te zien of een smoothie wel echt zo gezond is en hoe kleur kan bepalen of je afvalt of niet.
